вівторок, 19 квітня 2016 р.

14 способів швидко зняти стрес

"Якщо не вмієте знімати стрес, не одягайте його"
Втома, нервова напруга, відповідальні справи, відносини з людьми, метушня міста, сімейні сварки - все це фактори стресу. Наслідки впливу яких дають про себе знати протягом і в кінці дня, позначаючись на нас втомою, нервовим виснаженням і поганим настроєм. Але з усім цим можна впоратися, лише потрібно знати як, до того ж без заспокійливих засобів і алкоголю. Існують прості методи самодопомоги, які застосовують під час стресу, роздратування, фрустрації і допомагають позбутися від цих станів швидко. Швидко - це означає за 5-20 хвилин. А не за тиждень чи навіть вихідні.

1. Попийте водички

Ось він - коронний рецепт всіх лікарів-терапевтів. Склянка води, випита не дуже швидко, купірує всі відомі науці напади стресу. Перше, що пропонують людині, якій стало недобре - склянка води. Випита вода запускає механізм самореабілітації організму.
Оскільки ми свій організм не часто слухаємо, п'ємо цілий день чай, каву і газовану воду - зневоднення є у нас всіх, і у вас воно є також. Підіть і випийте просто зараз склянку води, а потім читайте далі.

2. Порахуйте до 10

Просто порахуйте до десяти. Повільно. Контролюючи свої вдихи і видихи. Про себе, не вголос. Це рекомендація багатьох лікарів і спортивних тренерів.

3. Розчешіть волосся (рекомендація для тих, у кого довге волосся)

Протягом робочого дня, проведеного перед монітором, мімічна мускулатура так напружується, що голова стає важкою і починає боліти. Один зі способів уникнути стресу - розчісування волосся протягом 10-15 хвилин. Ця процедура допомагає "розігнати" кров і розслабити м'язи.

4. З'їжте морозиво

Смачна їжа - ефективний антистресовий допінг. Зберегти гарний настрій, зняти стрес допомагає жирна риба, в якій містяться кислоти омега-3, дуже корисні для нервової системи. Якщо не любите рибу, з'їжте морозиво або банан. Ці продукти діють не гірше антидепресантів.

5. Пробіжіться сходами

Влаштуйте 30-секундну пробіжку вгору і вниз - ця вправа посилить приплив кисню до каймистої частин мозку, яка відповідає за наш емоційний стрес.

6. Зробіть невеликий масаж

Щоб зберегти енергію, масажуйте по 30 секунд точки, які знаходяться під носом, між бровами, під нижньою губою і в центрі долоні.

7. Контактуйте з водою

Миття посуду - це безкоштовний сеанс гіпно-психо-терапії. Шум чистої проточної води знімає втому і забирає з собою весь "бруд", не тільки побутовий.
Крім миття посуду існує загальновідома класика: прийміть ванну, прийміть душ, сходіть в баню, підіть рано вранці або ввечері - купатися на море, на річку, на озеро, на джерело. Освіжіться, коротше кажучи.

8. Потріть долоні

Ще один простий спосіб скинути нервове напруження і уникнути стресу. Потрібно щосили потерти долоні одну об одну, поки вони не стануть гарячими. Також корисно гарненько розтерти вуха. Так ви зможете підбадьоритися і зосередитися на роботі.

9. Розфарбовуйте

Психологи з’ясували, що розфарбовування картинок протягом двох-трьох хвилин в періоди підвищення стресу у п'ять разів збільшує ймовірність завершення роботи в строк. Тобто ви зможете не лише пережити стрес, але і, можливо, намалюєте щось красиве.

10. Помахи руками

У багатьох людей стрес виражається в тому, що затискаються, втрачають еластичність м'язи плечового поясу, шиї і попереково-крижового відділу хребта - звідси і головні болі, і болі в спині. Допомогти у цьому випадку можуть масаж або плавання. Вдома і на роботі можна виконувати нескладні вправи на розслаблення: потрібно робити оберти руками, згинати їх у різні боки, а ще робити помахи ногами.

11. 27 предметів

Східні практики вчать: "Хочете позбутися смутку, пересуньте 27 предметів у домі". Вважається, що це звільняє простір для енергії, яка зможе безперешкодно плисти в правильному напрямку. Спробуйте даний метод, і самі переконаєтеся, що він допомагає мозку переключитися, відволіктися від проблем і відпочити.

12. Фізична розрядка

З цим методом трішки знайомі всі, але, як завжди, мало хто його використовує. А ми вам ще раз нагадуємо, що стрімка фізична розрядка, до якої відносяться: ходьба,
заплив, генеральне прибирання квартири, секс, знищення мотлоху, робота на городі,
миття підлоги і прання руками розслабляє перекручені у вузол м'язи і знімає стрес, фрустрацію неймовірно ефективно. Кажуть, прання руками навіть допомагає подолати горе.

13. Прибирання будинку або робочого місця в офісі

Розкладання речей по місцях допомагає впорядкувати думки, зосередитися. Крім того, акуратний вигляд полиць, шухлядок, шаф дає своєрідний психологічний ефект - зовнішній порядок і організованість людина несвідомо переносить на власне життя.

14. Танці

Обов'язково танцюйте, коли є можливість! Не важливо, який вид танців і те, наскільки добре у вас виходить. Ритмічні рухи під музику добре допомагають зняти стрес. До того ж танці сприймаються як розвага, на відміну від тих же тренувань у фітнес-клубі.

Немає коментарів:

Дописати коментар