четвер, 18 травня 2017 р.

ГРИНЕВИЧ АНОНСУВАЛА СЕРТИФІКАЦІЮ УКРАЇНСЬКИХ ВЧИТЕЛІВ


Вітчизняних педагогів очікує сертифікація. На початковому етапі, до остаточного відпрацювання перевірки, вона буде здійснюватись на добровільних засадах. Мета проведення сертифікації не обмежується перевіркою рівня знань вчителів у предметах, що вони викладають. Передбачається також здійснення аналізу методик викладання.

Повідомлення такого змісту оприлюднила міністр освіти і науки України Лілія Гриневич в ефірі одного з телеканалів. У відповідь на запитання щодо невдалого складання вчителями тестів ЗНО Міністр наголосила, що найбільший виклик, що стоїть перед реформою освіти – це «учитель нового покоління». Як відомо, за результатами анонімного тестування знання на рівні від 10 до 12 балів продемонстрували лише біля 18% шкільних педагогів.

Вчителі нового покоління

Лілія Гриневич зауважила, що навіть у випадку значно кращих результатів тестування викладачів українських шкіл не можна вважати «вчителями нового покоління», оскільки для цього недостатньо добре орієнтуватись у своєму предметі. Необхідно знати методики викладання. Як зазначила міністр, необхідно залучати талановитих людей до професії викладача. Перебуваючи на найнижчому щаблі соціальної драбини, педагогічний фах зовсім не приваблює людей із талантом.

Підвищення зарплати вчителям в півтора рази

В якості одного з кроків, що дозволить вийти с існуючої складної ситуації, урядовець вбачає цьогорічне підвищення зарплатні вчителям у півтори рази. Мотивація потрібна і для студентів вищих навчальних закладів, що готують фахівців с педагогіки. Міністерство підвищило стипендії для тих з них, хто навчається за математичними та природничими спеціальностями.
Добровільна сертифікація педагогів, за повідомленням міністра, передбачена у новому законі про освіту, прийняття якого очікується. Заплановано проводити оцінювання за різними критеріями, зокрема, за рівнем знання методик викладання, а не лише за обізнаністю у профільній дисципліні (хімії, біології, математиці тощо).
Такий підхід ґрунтується на тому, що можна бути талановитим фізиком чи істориком, але зовсім не вміти працювати з дітьми.

Оновлена школа для першокласників 2018

Лідія Гриневич наголосила також, що дітей, які підуть до першого класу у 2018 році, очікує оновлена школа, з інтегрованим навчанням та кардинально зміненими підходами, орієнтацією не тільки на передачу дітям знань, але й на формування необхідних сучасній людині компетентностей.
У планах міністерства, за словами його очільниці, також впровадження обов’язкового підвищення кваліфікації для вчителів, що беруть перші класі в оновленій школі, через систему післядипломної освіти. Наразі готується необхідний для цього модельний курс. Міністр також додала, що реалізувати реформу вітчизняним фахівцям допоможуть спеціалісти з Фінляндії.

Немає коментарів:

Дописати коментар