вівторок, 18 квітня 2017 р.

Тиждень знань з основ безпеки життєдіяльності у дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладах району

Орієнтовний план проведення
«Тижня знань безпеки життєдіяльності»



Понеділок
1.Проведення міні-лекторію під рубрикою«Це повинен знати кожен».«Пожежна безпека».
2. Проведення виховної години:«Твоя безпека  залежить від твоєї поведінки ».
3.Проведення конференції (семінару) на тему: «Сучасні проблеми безпеки життєдіяльності».
Вівторок
1.Проведення міні-лекторію під рубрикою«Це повинен знати кожен».«Чадний газ».
2.Проведення брейн-рингу (конкурсу, КВК) серед команд старшокласників на тему: «Надзвичайні ситуації. Порядок дій у разі їх загрози або виникнення».
3.Проведення конкурсу стінгазет для учнів молодших та середніх класів«Безпечна поведінка на канікулах»або«Правила безпеки в повсякденному житті».
Середа
1.Проведення міні-лекторію під рубрикою:«Правила поведінки при експлуатації побутових електроприладів»
2.Проведення вікторини для учнів середніх класів:«Правила безпечної поведінки в повсякденному житті».
3. Проведення змагань  серед старшокласників: «Юний рятувальник».
4.Проведення з залученням фахівців територіальних підрозділів ТУ МНС в області практичних занять з обслуговуючим персоналом щодо евакуації дітей у разі виникнення пожежі чи інших надзвичайних ситуацій.
Четвер
1.Проведення міні-лекторію під рубрикою:«Профілактика інфекційних захворювань»,«Обережно: Грип».
2.Проведення дебатів серед учнів старших класів:«Твоє життя - твій вибір».
3.Проведення екскурсії у територіальні підрозділи МНС України, в музеї, на пожежно-технічні виставки.
1.Проведення міні-лекторію під рубрикою«Це повинен знати кожен».«Обережно: Ртуть».
2.Перегляд та обговорення відеоматеріалів, відеофільмів про надзвичайні ситуації та правила поведінки під час їх виникнення.
3.Підведення підсумків тижня. Нагородження переможців конкурсів, змагань, активних учасників тижня.

План проведення «Тижня знань безпеки життєдіяльності» готується за 2 тижні до початку проведення.
За 3-4 дні до початку «Тижня знань безпеки життєдіяльності» у вестибюлі школи вивішується План проведення тижня, умови проведення окремих конкурсів, теми семінарів, конференцій, виступів на конференціях, а також фотоматеріали з проведення «Тижня знань безпеки життєдіяльності» минулого року. Бажано оформити школу стендами, стінгазетами і плакатами на теми безпечної життєдіяльності та пропаганди здорового способу життя.
У період проведення «Тижня знань безпеки життєдіяльності» можна проводити радіопередачі під час великої перерви, повідомляти про заплановані заходи, місце і час їх проведення, підсумки і результати проведених заходів, називати окремих учнів-переможців і класи, які найбільш відзначилися під час проведення тижня.
Наприкінці «Тижня знань безпеки життєдіяльності» необхідно підвести підсумки змагань, конкурсів та нагородити переможців.

1.    ПОЖЕЖНА БЕЗПЕКА.
Пожежа- це неконтрольоване горіння поза спеціальним вогнищем, що поширюється в часі і просторі.
Щорічно в дим та попіл перетворюються цінності на мільярди гривень. Внаслідок пожеж гине та страждає значна кількість людей.
Будь-яка пожежа починається з загорання, яке інколи може ліквідувати одна людина, якщо має відповідні навички та знає правила поведінки під час пожежі. Якщо виникла пожежа - відлік часу йде на секунди, тому необхідно заздалегідь знати, де і які засоби пожежогасіння розміщуються та як ними користуватися.
Не панікуйте! Відомо, що паніка серед людей навіть під час невеликої пожежі є причиною значних жертв.
Під час пожежі остерігайтеся: високої температури, задимленості та загазованості, обвалу конструкцій будинків і споруд, вибухів технологічного обладнання і приладів, падіння обгорілих дерев і провалів. Небезпечно входити в зону задимлення.

Заходи щодо рятування потерпілих з будинків, які горять, та під час гасіння пожежі:
-     перед тим, як увійти у приміщення, що горить, накрийтесь мокрою ковдрою, будь-яким одягом чи щільною тканиною;
-     відчиняйте обережно двері в задимлене приміщення, щоб уникнути спалахування від великого потоку свіжого повітря;
-     в дуже задимленому приміщенні рухайтесь поповзом або пригинаючись; для захисту від чадного газу необхідно дихати через зволожену тканину; у першу чергу рятуйте дітей, інвалідів та старих людей; пам`ятайте, що маленькі діти від страху часто ховаються під ліжко, в шафу та забиваються в куток;
-     виходити із осередку пожежі необхідно в той бік, звідки віє вітер; побачивши людину, на якій горить одяг, зваліть її на землю та швидко накиньте пальто, плащ або будь-яку ковдру чи покривало (бажано зволожену) і щільно притисніть до тіла, при необхідності викличте медичну допомогу;
-     якщо загорівся ваш одяг, падайте на землю і перевертайтесь, щоб збити полум`я, ні в якому разі не біжіть - це ще більше роздмухує вогонь;
-     під час гасіння пожежі використовуйте вогнегасники, пожежні гідранти, а також воду, пісок, землю, кошму, ковдри та інші засоби, пристосовані для гасіння вогню;
-     бензин, гас, органічні масла та розчинники, що загорілися, гасіть тільки за допомогою пристосованих видів вогнегасників, засипайте піском або грунтом, а якщо осередок пожежі не великий, накрийте його азбестовим чи брезентовим покривалом, зволоженою тканиною чи одягом;
-     якщо горить електричне обладнання або проводка, вимкніть рубильник, вимикач або електричні пробки, а потім починайте гасити вогонь.

Пожежа застала вас у приміщенні:
-     ви прокинулись від шуму пожежі і запаху диму, не сідайте в ліжку а скотіться з нього прямо на підлогу;
-     повзіть підлогою під хмарою диму до дверей вашого приміщення, але не відчиняйте їх відразу;
-     обережно доторкніться до дверей тильним боком долоні, якщо двері не гарячі, то обережно відчиніть їх та швидко виходьте;
-     якщо двері гарячі - не відчиняйте їх, дим та полум`я не дозволять вам вийти;
-     щільно зачиніть двері, а всі щілини і отвори заткніть будь-якою тканиною, щоб уникнути подальшого проникнення диму, та повертайтесь поповзом у глибину приміщення і вживайте заходи для порятунку;
-     присядьте, глибоко вдихніть повітря, відчиніть вікно, висуньтеся та кричіть: “Допоможіть пожежа!”;
-     ви не взмозі відчинити вікно - розбийте віконне скло твердим предметом та зверніть увагу людей, які можуть викликати пожежну команду;
-     якщо ви вибрались через двері, зачиніть їх і поповзом рухайтесь до виходу із приміщення;
-     обов`язково зачиніть за собою всі двері; під час пожежі заборонено користуватися ліфтами;
-     якщо ви перебуваєте у висотному будинку, не біжіть вниз крізь вогнище, а користуйтесь можливістю врятуватися на даху будівлі.
У всіх випадках, якщо ви в змозі, зателефонуйте “101” і викличте пожежну команду.

            2.ЧАДНИЙ  ГАЗ
Чадний газ – монооксид вуглецю (міжнародна назва – карбон монооксид) – безбарвний газ, що не має запаху, тому він особливо небезпечний, бо його не можна відчути. Чадний газ легший за повітря. За високої температури він згорає у кисні синім полум`ям. Зріджується дуже погано. Нерозчинний у воді. Може утворювати з повітрям вибухові суміші.
Чадний газ характерно розповсюджений. Він з`являється всюди, де проходить процес згорання. Найбільша небезпека отруєння існує в приміщеннях, які опалюються автономно, за допомогою згорання вугілля та інших видів органічного палива.
Головним симптомом при отруєнні чадним газом є втрата свідомості.
При легкому ступені отруєння, спостерігається шум у вухах, пульсація венозних артерій, головний біль, відчуття спраги, загальна тривога, почуття страху.
При середньому ступені отруєння людина перший час втрачає свідомість, яка повертається відразу, якщо потерпілого винести на свіже повітря. Характерними ознаками середнього ступеня отруєння є почервоніння обличчя, не адекватність поведінки, підвищення температури тіла до 38-400С.
При тяжкому отруєнні людина втрачає свідомість на тривалий час, виникає розлад дихання.
Характерними ознаками тяжкого отруєння є поверхневе дихання, іноді його повна зупинка. Самовільне спорожнення кишечнику та сечового міхура. Шкіра стає синюшною.
            В разі отруєння чадним газом потерпілого слід негайно винести на свіже повітря, піднести до носа ватку з нашатирним спиртом. Забезпечити вільний допуск повітря до легень, розстебнути одяг, який ускладнює дихання. В разі необхідності зробити штучне дихання.
3.ОСНОВНІ ПРАВИЛА ПОВЕДНІКИ ПРИ ЕКСПЛУАТАЦІЇ ПОБУТОВИХ ЕЛЕКТРОПРИЛАДІВ.

Дія електричного струму на людину.На початковій стадії  електротехніки, електричний струм як чинник небезпеки не розглядався. Але збільшувалася напруга і потужність джерел електричної енергії, поширювалось їх використання. Почали траплятися нещасні випадки від дії електричного струму, які завершувалися смертю людини.
Подальше вивчення проблеми ураження людини електричним струмом та його пилив на людину, дало змогу розрізняти такі види дії струму на людину:
біологічну - проявляється у подразненні і збудженні живої тканини, а також у порушенні внутрішніх біоелектричних процесів, що відбуваються в організмі і безпосередньо пов'язані з його життєвими функціями. Це може супроводжуватися невимушеним, судомним скороченням м'язів, у т. ч. м'язів серця та легень. При цьому порушується кровообіг і робота органів дихання або повністю припиняється їх діяльність;
термічну (теплову) - зумовлює опіки окремих ділянок тіла, нагрівання кровоносних судин, нервів, серця та інших органів, що знаходяться на шляху проходження струму. Це може викликати в них значні функціональні розлади. Опіки можуть бути внутрішні і зовнішні. Електрохімічна дія струму спричиняє розклад органічних рідин, у т. ч. і крові, що супроводжується значними змінами їх фізико-хімічного складу;
механічну - полягає в розшаруванні, розриві та інших механічних пошкодженнях тканин організму, зокрема, м'язової, стінок кровоносних судин, судин легенів, унаслідок електродинамічного ефекту, а також миттєвого вибухоподібного утворення пари від теплової дії струму.
Різноманітність дії електричного струму на людину може призводити до негативних наслідків, тобто до електричних травм - пошкоджень, спричинених впливом електричного струму або електричної дуги.
Електричні травми умовно поділяються на два види:

·         місцеві,коли виникає місцеве ушкодження організму;
·         загальні, коли уражається весь організм через порушення нормальної діяльності життєвоважливих органів і систем.
Класифікація електричних травм.У залежності від наслідків ураження, електричні удари можна поділити на п’ять ступенів:

        судомне, ледве відчутне скорочення м'язів;
        судомне скорочення м'язів, що супроводжується сильним болем, але без втрати свідомості;
        судомне скорочення м'язів із втратою свідомості, але зі збереженням дихання і роботи серця;
        втрата свідомості і порушення серцевої діяльності чи дихання (або обох цих порушень разом);
        клінічна смерть, тобто відсутність дихання і кровообігу.

У побутових умовах переважна кількість електрообладнання є переносним, і при цьому часто виникає пошкодження їх ізоляції.
При пошкодженні електромережі, або коли обірвався чи оголився електричний провід, зламався електровимикач або розетка, - не торкайтеся оголених місць. Торкання оголених місць може призвести до травми.
Використання електричних приладів не за призначенням, або невміле користування ними, може призвести до пожежі.
Електронагрівальні прилади, такі, як електрочайник, електросамовар, електропраска, електрокамін та інші потрібно «включати» в електромережу справними.
Не залишайте без догляду і не забувайте своєчасно вимикати електроприлади, щоб не допустити пожежі.
Якщо ви дивитесь телевізор, а екран потух або почав миготіти, ні в якому разі не можна по ньому стукати. Він може загорітися або навіть вибухнути. Його треба негайно вимкнути.
Якщо щось потрапило до працюючого телевізора, радіоприймача та інших електроприладів, треба в першу чергу їх вимкнути, і тільки потім діставати сторонній предмет. Ні в якому разі не можна лізти туди олівцем чи іншим предметом, коли електроприлад увімкнутий.
Правила експлуатації побутових електричних і нагрівальних приладів.
При користуванні електричними приладами не можна:
        залишати без нагляду ввiмкненi прилади;
        ставити під розеткою електронагрiвальнi прилади, бо контакти розетки можуть перегрітися;
        вмикати у розетку декілька приладів одночасно;
        торкатися оголених місць при порушенні електропроводки або оголенні електричного проводу, поломці розетки;
        вмикати несправні електричні праски, самовари тощо;
        стукати по екрану телевізора, що згас, він може зайнятися або вибухнути, телевізор необхідно негайно вимкнути;
        використовувати електричні прилади не за призначенням та не ознайомившись попередньо з інструкцією.
При користуванні нагрiвалъними приладами не можна:
        вмикати їх через трійник та розміщати під розетками;
        накривати, адже прилад перегрівається;
        використовувати у тривалому режимі.

Правила поведінки при виявленні обірваного електричного проводу. Небезпечно наближатися до обірваного електричного проводу. Якщо провід не покрито ізоляцією, то він становить загрозу для життя людини. Доторкнувшись до нього, можна отримати ураження внутрішніх органів. Відкинути провід можна лише за допомогою сухої деревини чи гуми.
Якщо ви побачили обірваний електричний провід, не торкайтеся його та не намагайтеся прибрати. Негайно повідомте дорослим про місцезнаходження обриву.


ПЕРША МЕДИЧНА ДОПОМОГА ПРИ ЕЛЕКТРОТРАВМАХ

            Ураження електричним струмом виникають у побуті й на виробництві найчастіше через порушення правил користування джерелами електроенергії; іноді трапляються ураження блискавкою. Проходження електричного струму викликає в організмі загальні й локальні зміни. Ураження відбувається тоді, коли людина виявляється увімкненою в електричне коло і струм проходить крізь неї землю, а також під час дії індукційного струму.
Тяжкість ураження залежить від величини струму, віку і стану здоров’я потерпілого. Мають також значення ступінь опірності тканини і навколишнє середовище. Так, електричний струм добре проходить крізь вологі тканини тіла і погано - крізь шкіру долонь і п’ят.
            Постійний струм напругою 40 В не викликає смертельного ураження. При напрузі 220 - 380 В вмирають 20 - 30%, при 1000 В - 50 %. Дія струму напругою 3000 В і більше практично завжди призводить до смерті потерпілого. Змінний струм напругою 127 - 220 - 380 В і частотою 50 Гц небезпечніший, ніж постійний.
            Суха шкіра має достатній опір і не ушкоджується струмом напругою 60 В. При напрузі 220 В шкіра пошкоджується завжди. При напрузі 500 В виникають «пробої» шкіри; тоді електричному струму чинять опір лише внутрішні органи.
            При ураженні блискавкою дуже небезпечним є пряме попадання в голову. 80 - 90 % потерпілих непритомніють. Порушення серцевої діяльності при ураженні блискавкою менш небезпечне, ніж при ураженні електричним струмом, у зв’язку з короткочасністю дії і високою напругою в зоні розряду. Зупинка дихання найчастіше виникає як вторинне явище, що спричиняється рефлекторною зупинкою серця, ушкодженням ребер і мозку після падіння потерпілого.
            При наданні першої допомоги сліднасамперед, дотримуватись правил безпеки, припиняти дію електричного струму на потерпілого (вимкнути струм, перервати або відвести дріт). Усе це треба зробити дуже швидко, але й дуже обережно, користуючись предметами, що не проводять струм (палицею, сухою мотузкою). Слід одягнути гумові рукавиці, взути гумові чоботи. При зупинці дихання проводять штучну вентиляцію легень. В разі зупинки серця роблять його закритий масаж; перед цим потрібно один - два рази вдарити кулаком у нижню частину грудної клітини. Надавши першу допомогу, потерпілому необхідно дати гарячого чаю та створити тепло і спокій.

4.ОБЕРЕЖНО: ГРИП!
            Грип - найпоширеніша вірусна хвороба. Щороку збільшується число випадків із тяжким і атиповим перебігом хвороби, а також форм виявів його ускладнень (запалень легень, плевритів тощо).
            Захворювання на грип починається раптово, з лихоманки від 38 - 400, сильного головного болю, відчуття судомів у суглобах, у всьому тілі як при синдромі загальної інтоксикації. Інфікування відбувається повітряно - крапельним шляхом.
            Збудник захворювання на грип - найчастіше вірус А, рідше В і С. Кожен, хто занедужав, неодмінно має дотримуватися певного режиму, насамперед перебувати в ліжку. Це - найважливіша умова як для одужання самого хворого, так і для боротьби з поширенням інфекції. І аж ніяк не слід удаватися до самолікування, а негайно треба викликати медичного працівника. Бо тактика лікування передбачає вчасне застосування етиотропних, імуностимулюючих, дезинтоксикаційних, нестероїдних протизапальних, антигистамінних препаратів, полівітамінів. Дієта - молочно - рослинна. До прибуття лікаря потрібно якнайбільше пити гарячого чаю, бажано з лимоном, чаю з чорною смородиною, малиною, настоїв з квітів бузини, липи, лужні мінеральні води, молоко з медом. Антивірусну дію має сік каланхое, часнику, цибулі застосовуваний у вигляді інгаляції або через уведення крапель соку в ніс піпеткою.
            За легкої та середньої форм перебігу грипу  хворі лікуються в  домашніх умовах, а госпіталізації підлягають пацієнти з тяжким гіпертоксичним перебігом, особливо ускладненим плевритом, пневмонією, менінгоенцефалітами.

            Важливо пам’ятати кожному:не грип страшний, а неувага до захворювання на нього. Якщо вчасно викликати лікаря і суворо дотримуватися призначеного ним режиму лікування, то одужання гарантоване в переважній більшості випадків без будь-яких ускладнень. А ще варто не забувати: нормальний спосіб життя, харчування, хай не дорогою, але вітамінізованою їжею (овочі, фрукти, законсервовані ягоди, компоти, квашена капуста, огірки, а найліпше - свіжа цибуля, часник і т. п.), перебування хоча  б уранці та ввечері на свіжому повітрі, а ще краще - легка ранкова гімнастика в провітреній кімнаті, - різко збільшують шанси кожного з нас не захворіти на грип або звести до мінімуму його шкідливий вплив.

5.ОБЕРЕЖНО: РТУТЬ!
Ртуть  - метал сріблясто-білого кольору, у звичайних умовах легко рухома рідина, що при ударі поділяється на дрібні кульки, у 13,5 разів важча за воду. Температура плавлення  - +38,90С. З підвищенням температури випаровування ртуті збільшується. Пари ртуті та її сполуки дуже отруйні!
            Потрапивши до організму людини через органи дихання, ртуть акумулюється і залишається там на все життя.
            Симптоми гострого отруєння виявляються через 8 - 24 години: починається загальна слабкість, головний біль та підвищується температура; згодом - болі в животі, розлад шлунку, хворіють ясна.
            Хронічне отруєння є наслідком вдихання малих концентрацій парів ртуті протягом тривалого часу. Ознаками такого отруєння є: зниження працездатності, швидка стомлюваність, послаблення пам’яті  і головний біль; в окремих випадках можливі катаральні прояви у верхніх дихальних шляхах, кровотечі ясен, легке тремтіння рук та розлад шлунку. Тривалий час ніяких ознак може не бути, але потім поступово підвищується стомлюваність, з`являється головний біль, апатія й емоційна нестійкість, починає порушуватись мова, тремтять руки, повіки, а у важких випадках – ноги і тіло. Ртуть уражає нервову систему, а тривалий вплив її викликає навіть божевілля.

Дії населення при розливі ртуті  у   приміщенні.

Якщо у приміщенні розбито ртутного градусника:
- виведіть з приміщення всіх людей;
- відчиніть навстіж усі вікна та двері у приміщенні;
- захистіть органи дихання хоча б вологою марлевою пов’язкою;
- негайно починайте збирати ртуть, збирайте спринцівкою великі кульки і відразу скидайте їх у скляну банку з розчином (2  г перманганату калію  на 1 л води), дрібніші кульки збирайте щіткою на папір і теж скидайте у банку. Банку щільно закрийте кришкою.Використання пилососа для збирання ртуті - забороняється;
- вимийте забрудненні місцямильно - содовим розчином ( 400 г мила і 500 г кальцинованої соди на 10 л води ) або розчином перманганату калію        ( 20 г на 10 л води );
- зачиніть приміщення після обробки так, щоб не було сполучення з іншими приміщеннями, і провітрюйте протягом трьох діб;
-  утримуйте у приміщенні температуру 18-200С для скорочення термінів обробки протягом проведення всіх робіт;
- вичистіть та промийте міцним, майже чорним розчином марганцівки підошви взуття, якщо ви наступали на ртуть.
Якщо ртуті розлито більше, ніж у градуснику:
- виконайте всі застереження щодо безпеки, наведенні вище;
- ізолюйте максимально забруднене приміщення, щільно зачиніть усі двері;
- швидко зберіть документи, продукти та інші необхідні речі;
- вимкніть електрику, газ та загасіть вогонь у грубах перед виходом з будинку;
- негайно викличте фахівців через місцевий державний орган  з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення, у крайньому випадку зателефонуйте до чергової частини міліції за телефоном 102.
            Боротьба з великою кількістю ртуті та її парів дуже складний процес. Хіміки називають його демеркуризацією.
           


Немає коментарів:

Дописати коментар